Záujem Slovákov o nehnuteľnosti v Maďarsku je stále veľký

26.02.2013 Košice

Košice 26. februára (TASR) – Takmer všetky košické realitné kancelárie už niekoľko rokov ponúkajú na predaj aj nehnuteľnosti, ktoré sa nachádzajú v Maďarskej republike v blízkosti hraníc so SR.

Všetci oslovení realitní makléri uviedli, že slovenských klientov láka do Maďarska najmä cenová relácia týchto nehnuteľností. „Ak by sme porovnali rovnaké rodinné domy povedzme v pásme 20 kilometrov na oboch stranách hraníc, tak v Maďarsku sa ceny pohybujú okolo 50 až 60 percent z cien, ktoré sú momentálne aktuálne u nás,“ uviedol pre TASR majiteľ realitnej kancelárie Atomia Štefan Petrunčík.

Pre niektorých obchodníkov s nehnuteľnosťami predstavuje tento trh významnú časť ich obchodných aktivít. „Jednoznačne tu vyhráva cena a tiež to, že oblasť severovýchodného Maďarska je pre Košičanov dostupná do niekoľkých minút,“ doplnil Petrunčík. Zdôraznil tiež, že táto časť územia južných susedov Slovenska je pre ich obyvateľov nezaujímavá. „Je to taká chudobnejšia oblasť a maďarskí občania majú snahu sťahovať sa za prácou bližšie k centrám, teda k Miškovcu a Budapešti, tomu zodpovedajú aj ceny ich nehnuteľností,“ doplnil.

Niektoré obce severne od Miškovca sú už spolovice osídlené Slovákmi. „Mnoho z nich tam má aj trvalé bydlisko a využívajú tam aj volebné právo v miestnych voľbách,“ pripomenul Petrunčík.

Podľa neho bol najväčší záujem o nehnuteľnosti v Maďarsku asi pred dvoma rokmi. "Dá sa povedať, že teraz je situácia ustálená, ale záujem evidujeme aj v súčasnosti,“ doplnil Petrunčík s tým, že lokalita je pre obyvateľov Košíc mimoriadne lukratívna.

Podobnú situáciu potvrdil aj Tomáš Kolesár, majiteľ realitnej kancelárie Kolesár a Lagin. „Mesačne predáme minimálne jeden dom v prihraničnej oblasti v Maďarsku,“ povedal. Podľa neho je pre slovenských klientov rozhodujúci stav nehnuteľnosti a nerozhoduje pritom vek klientov. „Máme záujemcov mladších, ktorí sú ochotní dochádzať do Košíc, ale aj starších, ktorí rozprávajú po maďarsky a chcú sa tam usadiť,“ poznamenal Kolesár. Uviedol tiež, že rastie záujem o takzvané kúrie, ktoré Slováci využívajú ako víkendové usadlosti.
 

Vyberte región